Svenska folket äter maträtter inspirerade från både det svenska köket samt utländska kök. Skillnaden utgörs av de produkter som vi använder samt kryddor och smaksättningar. Skillnaden mellan svenska och utländska kök är hårfin idag eftersom vi har integrerat många utländska produkter i vårt svenska kök.

Våra vanligaste basprodukter kommer från utlandet, till exempel ris och pasta som är importerad mat (några få pastaprodukter tillverkas i Sverige). Även om potatis odlas i Sverige, och kallas för svensk potatis, kommer den ursprungligen från Sydamerika.

Det svenska kökets ursprungliga kryddor är få och kommer troligtvis inte att skapa någon gourmetmat. De vanligaste kryddorna var pepparrot, fänkål, ringblomma, enbär och malört. Pepparroten ansågs länge vara en fattigmanskrydda men har fått en ny comeback i svensk matlagning. Idag kan vi välja och vraka mellan olika kryddor från hela världen i matvaruaffären, odla våra egna exotiska kryddor och grönsaker samt hitta internationella recept på internet.

Det talas mycket om att äta rätt men sanningen är att det egentligen handlar om att äta bra mat. Vad är då bra mat? Bra mat är en blandad och näringsrik kost med allt din kropp och hjärna behöver för att du ska kunna må bra. Detta är särskilt viktigt för våra barn som behöver en god, smakrik, näringsrik och blandad kost. Det är dessutom mycket viktigt för barn som växer att få naturligt fett, något som en växande hjärna behöver, så det är inte bra för föräldrar att överdriva fettfri eller fettsnål mat för de yngre. Oavsett hur bra och nyttigt din familj äter till vardags behöver en födelsedag eller festlig tillställning förgyllas av en fantastisk tårta. Hos DinTårta.se kan du till exempel beställa en underbar Minecraft tårta som kommer att slå barnen med häpnad. Förutom att den är fantastiskt god kommer en tårta med spelmotiv från Minecraft att älskas. Det är en tårta speciellt för alla spelfantaster som garanterat kommer att bli en succé.

Vi njuter idag av att äta mat från hela världen. Nästan överallt finns en restaurang från Kina med härlig asiatisk mat. Men Asien bjuder på så många fler smakupplevelser och bäst är att hitta spännande recept och prova laga maten själv. Fantastisk sushi, härlig thailändsk eller vietnamesisk mat. Spännande smakrik grillad mat från USA eller kryddig mat från Mexiko. Europeiska maträtter från Italien, Spanien, Frankrike eller Tyskland. Det finns inga gränser i det nya svenska internationella köket.

Prova olika smaksättningar genom att använda rätt örter och kryddor för att ge den mat som du lagar en otrolig smak. Var inte rädd för att använda salt som är en av världens äldsta kryddor. Olika varianter av salt kommer att ge olika smak men var försiktig med att inte översalta maten. Peppar är en krydda som ett kök inte kan vara utan men prova gärna olika sorters peppar som chilipeppar eller grönpeppar.