Svenska drycker och husmanskost

I Sverige har vi många olika typer av maträtter tack vare integrationen från andra länder i det svenska samhället. Nu kan man finna allt från pizza och kebab till sushi, thai-mat eller till exempel amerikanska burgare. I Sverige har vi dessutom den inhemska maten som den traditionella husmanskosten. Många turister fullkomligt älskar de svenska köttbullarna med kokt potatis och rårörda lingon och är alltid populär även bland svenskar!

Klassiska rätter inom husmanskost

En rätt som vissa kanske inte är allt för förtjusta i, men som andra älskar, är blodpudding som har anor ända tillbaka till vikingatiden. Blodpudding är mycket järnrikt och nyttigt och bör stekas lite knaprigt med riktigt smör, samt serveras med lingonsylt för bästa smakupplevelse. Blodpudding är även riktigt gott ihop med stekt fläsk eller bacon. En annan god rätt inom svensk husmanskost är rotmos med fläsk. Klassiskt rotmos görs på kokt potatis, kokta morötter och kokt kålrot ihop med peppar och salt. Godast är om man stöter allt så att det blir lite ”klumpigt”. Stekt fläsk ska stekas så att svålen blir knaprig. Stekt fläsk med rotmos går utmärkt ihop med vanlig senap.

Ibland kanske man inte orkar gå ut och handla och då kan man beställa hem en matkasse till dörren. Har man svårt att välja vilket företag som ska leverera, kan man med fördel välja matkasse genom att hitta dem samlade på ett och samma ställe på internet! Andra goda rätter inom svensk husmanskost är kåldolmar, kålpudding, falukorv med stuvade makaroner, raggmunk med fläsk, stekt strömming eller till exempel biff- eller korv stroganoff. En svensk rätt som är lite lättare och som även går som förrätt, är den fantastiskt goda toast skagen.

Bortglömd svensk husmanskost

Det finns en del rätter inom husmanskosten som få kanske lagar idag, men som kan vara riktigt goda! Fläskrullader serveras inte så mycket längre och består av bogfläsk som man gör till ”rullar” och fyller med äpplen och katrinplommon. Skyn skapar man på äppelmos och vinäger. Kroppkakor är ett annat exempel på en rätt som kanske inte direkt serveras så mycket på lunchrestauranger, men är riktigt goda och dessutom mättar bra. Kroppkakor består av en deg skapad av potatis som är fylla med fläsk och lök. Bollarna kokas för att sedan serveras med skirat smör och rårörda lingon. Kålpudding är också en rätt som inte syns till så mycket på restauranger men det förekommer. Kålpudding är en riktig klassiker och lagas med blandfärs, kål och kryddor.

När man lagar svensk husmanskost, särskilt grytor, är det ett tips att använda sig av en rejäl lergryta att ha i ugnen. Lergrytan gör allt kött mört och bevarar smaken av alla kryddor för en godare matupplevelse!