Dryck och mat

Allt om dryckerAllt om drycker

Allt om matAllt om mat

Mater och drycker från hela världen

Mater och drycker finns det gott om i världen. Nästan överallt kan man hitta mängder av god mat och drycker – men hur ser det ut mer konkret i världen?

Matens olika innebörd i värld

De flesta vet att mat i Sverige inte ser ut som mat i Thailand. Samma sak gäller för väldigt många olika länder. Vissa regioner i världen kan ha mat som påminner om varandra, medan det från kontinent till kontinent kan se olika ut.

Ett exempel på där mat kan se lika ut är Norden. Även om maträtterna i sig inte är direkt identiska finns det ofta många ingredienser och liknelse, till exempel det flitiga användandet av potatis och fett genom tiderna. Men Europa som kontinent är dock väldigt annorlunda.

Förutom sina grannländer kan till exempel svensk mat i bästa fall liknas den tyska. Det finns gott om potatis, korvar och kött. Men ju längre söder ut man kommer på kontinenten, ju mer olik blir matkulturen. Det spanska köket och det svenska köket är till exempel nästan inte jämförbara. Det beror i synnerhet på att maträtterna är olika. Även om samma ingredienser används till viss del tillagas de på helt olika sätt.

Helt annorlunda från Europa

Den kontinent som troligtvis påminner mest om det europeiska köket generellt är den nordamerikanska – och då framför allt köket från USA. Det beror på att väldigt många europeiska invandrare har bosatt sig i landet och därmed bidraget till influenser för mat.

I USA äter man dock mycket latinamerikanskt och det går att se tydligt. Tar man sig lite söderut i Nordamerika går det att ta del av den mexikanska maten. En av de klart vanligaste maträtterna från Mexiko är tacos, något som dock äts i hela världen i olika former. Att äta fläskkött, bönor, tortilla-bröd i olika former är väldigt vanligt i Mexiko men även i andra länder i Latinamerika. Fortsätter man längre ner, hela vägen till Uruguay och Argentina i Sydamerika, blir köttet viktigare.

Om man kollar på andra kontinenter finns det också ett gott utbud av fantastisk mat. Asien och de olika asiatiska köken har snabbt blivit populära i bland annat västvärlden. De flesta länderna erbjuder japansk och kinesisk mat nästan överallt. Även mat från Mellanöstern samt Thailand står på menyerna på väldigt många ställen.

Men ju mer västvärlden har provat på den utländska maten, ju mer vill man prova på. Det gör att andra länder får mer inflytande när det kommer till matkultur. Vietnam har redan varit på gång och fortsätter att vara det. Men förutom det har inte minst det indiska och malaysiska köket fått sig några rejäla uppsving under det senaste decenniet, vilket troligtvis kommer att fortsätta även i framtiden.

Svenska och utländska kök

I Sverige äter man på ett speciellt sätt, i andra länder på sina sätt. På vilket sätt skiljer sig de olika sätten att laga mat i världen?

Kryddor och basprodukter spelar roll

Något som direkt skiljer sig åt i många fall är vilka basprodukter som används. Vad för fisk lagar man? Föredrar man något speciellt kött och är det pasta, potatis eller ris som är grunden till matlagningen? Allt det här har stor inverkan på hur maten till slut kommer att smaka.

I vissa delar har potatisen stuckit ut rejält, i andra riset och ibland är det en mix av det mesta. I norra Europa var och är potatisen ett viktigt element för matlagningen, inte minst den traditionella. I södra Europa var pastan viktigt. I Sydamerika sker det också en blandning i många länder. Bolivia har till exempel flera tusen olika sorters potatis, medan man i Argentina äter två. Samtidigt är ris vanligare att se än potatis eller pasta i Asien.

Kryddor är också något som är väldigt viktigt för matlagning. Faktum är att kryddor genom historien länge har haft en stor betydelse för världen. Bland annat berodde det på att man tidigare handlade med kryddor, eller handlade med annat för att köpa just kryddor. I Europa var utbudet av det svagt, vilket var anledningen till att många europeiska upptäckare – inte minst Columbus – gav sig ut på sina resor.

Tillagningen spelar roll

Att det spelar roll vilka kryddor man använder är uppenbart. Att till exempel bara laga med salt och peppar, eller blanda in chili, spiskummin eller många andra alternativ ger en helt ny smak till maten. Men tillagningen är minst lika viktig. Det finns gott om olika sätt att laga mat på, vilket redan är känt. Men formen att tillaga den på har så stor betydelse att den direkt gör skillnad på mat och mat.

I flera länder används som tidigare nämnt samma ingredienser, men trots det kan maträtterna i slutändan smaka helt annorlunda. Det beror då mycket på kryddningen men också tillagningen. Används smör eller olja? Friterar man eller steker man? Och kokar man sin potatis eller hur tillagas den egentligen? Det finns många sätt att tillaga maten på över hela världen, vilket gör att unika rätter finns i de flesta länderna.

Drycker i världen – vilka finns det?

Utan att dricka överlever man inte. Av den anledningen kan det vara bra att veta om vilka olika typer av drickor det finns över världen.

Skillnad på dryck och dryck

Mat är ett tema som många tycker om, vare sig det handlar om att äta eller dricka. Till exempel är matlagningen ett ämne som brukar engagera folk. Hur ska man laga en viss maträtt, på vilket sätt och med vilka ingredienser?

När det kommer till drycker är det inte alltid samma debatter, även om det finns sådana fall. Till exempel vad det gäller cocktails och andra alkoholhaltiga drinkar. Vad måste man egentligen ha i för att göra ett autentisk carparinha? Och hur mycket tomatjuice ska en Bloody Marry innehålla?

Där kan det enkelt uppstå debatt när det gäller drycker. Samma sak gäller för vin, till exempel vilket vin som är godast, men också när man ska dricka det. Vin passar inte alltid alla maträtter, och alla sorters vin passar inte till vad som helst. Till exempel kan en vinälskare se rött, bokstavligen talat, om det serveras rött vin till fisk. Att ställa frågan till vilken typ av pizza vin ska drickas till är också en fråga. Eller om det ens är möjligt att dricka vin till en hamburgare.

Vatten är annars den typ av dryck som är populärast i världen, och det beror troligtvis på vattnets alla fördelar. Förutom att det är väldigt nyttigt att dricka finns det ytterst få nackdelar med det, och människor mår bättre av det. Vattnet ger flera positiva effekter till människors kroppar. Det är en av ett stort antal anledningar till att vatten är omtyckt.

Vanliga drycker i Norden

I världen dricker man väldigt många olika typer av drycker. Men finns det någon form av dryck som sticker ut i Sverige?

Starkt och starkare

Det går såklart att påstå att någon av de starkare alkoholhaltiga dryckerna är populära i Norden. Ur ett internationellt perspektiv dricker svenskar, danskar, norrmän och finnar i synnerhet relativt mycket. I Sverige och Finland är till exempel vodka en dryck som många förtär. Även rent, vilket i flera andra länder skulle ses som ren galenskap.

Annars är kaffe en dryck som förtärts i extremt stor proportion i Norden. Finnar och svenskar är till exempel de befolkningarna i världen som dricker mest kaffe i hela världen. Det finns dock flera anledningar till det. Bland annat är den svenska och kaffekulturen annorlunda där än till exempel i Italien. Italienarna dricker kaffe mycket för att det är gott, gärna i små koppar. I Sverige dricker man oftare i stora koppar, svart, och ibland bara för att det är kallt eller för att vakna till.

Morgondrickor är något som kan variera. Mjölk kan man till exempel dricka i Sverige, men inte ute i världen på samma sätt. Däremot har Norden och resten av världen gemensamt att apelsinjuice är en populära dryck.

De vanligaste dryckerna i världen

Vilken dricka är den populäraste och vanligaste i världen? Det är något som långt ifrån alla har koll på.

Light-drycker fortsätter vara populära

Det är säkerligen enkelt att lista ut på ett ungefär vilka olika typer av drickor i Sverige som är vanligast. Men betyder det att samma drycker förtärs i alla länder? På ett sätt kan man säga ja, då kaffe och té är några av de populäraste dryckerna i världen som finns. Te är till exempel väldigt omtyckt i Uruguay och Paraguay, samma sak gäller för Argentina. Det beror på att dem i de länderna dricker mate-te. Kaffe är populärt över stora delar av världen.

Vatten placerar sig alltid i topp när det kommer till vanligaste och populäraste dryckerna i världen. Men läskedrycker fortsätter att öka starkt i popularitet. Det är till exempel väldigt få länder som inte har Coca-Cola. Det gäller både originalet och lighdryckerna. Många dryckestillverkare fortsätter att satsa på drickor utan socker. Det beror på flera anledningar men mycket eftersom en hel del anser att de är nyttiga men fortfarande är goda. Därför är Pepsi Max och Coca-Cola Zero väldigt populära.

Varför äter man olika typer av mat?

Vad beror det egentligen på att man i olika länder äter olika typer av mat? Finns det några tydliga förklaringar till det?

Råvaror och kryddor spelar stor roll

En av de största anledningarna till att olika typer av mat äts i olika länder beror på kultur och råvaror. Den typ av råvaror som finns i Sverige finns inte i Japan eller Guatemala. I Sverige har det sällan rått brist på potatis eller fläskkött vilket lett till att de ingredienserna snabbt blivit vanliga element i det svenska köket.

I Japan var fiske länge en viktig del av samhället. Både för att försörja sig och ge mat till familjerna, vilket gjort att fiskrätter snabbt blev en del av vardagen för japanerna. För folk i Guatemala är till exempel majs och potatis vanliga inslag. Mycket beror på vad de odlar, vilket är bland annat det, då jordbruksnäringen fortfarande är stort i den typen av länder. Just fas för industrialiseringen påverkar hur de moderna köken i varje land utformas.

Kryddor är också något som är väldigt viktigt för hur maten smakar och utformas. I Sverige är de traditionella kryddorna inte samma som i bland annat Mexiko. Just mexikanerna är väldigt ”duktiga” när det kommer till kryddor. Många av de kryddorna som används till bland annat tacos r till exempel mer populära i Sverige nu för tiden. Tar man sig österut, till Asien, har många av deras länder annan kryddning. Framför allt starkare kryddor än i till exempel Norden.

Hur ser maten och dryckerna ut i framtiden?

Kommer maten och dryckerna att se annorlunda ut i framtiden? Och går det att lista ut hur det kommer se ut?

Miljökampen spelar roll?

Att fler och fler länder – inte minst i väst – inspireras av andra länder är ett faktum. Det kommer det dessutom troligtvis att fortsätta att göra. Därför finns det goda anledningar att tro att maten över världen kan se likadan ut, men att den förändras i varje land eftersom man äter som andra gör istället.

Men en av de större anledningarna till hur maten utformas kommer troligtvis ske på grund av miljökampen. 2010-talet blev ett startskott för en stark miljörörelse, den starkaste sedan 1980-talet. Det gör att folk blir mer medvetna om vad man äter och producerar.

Därför kommer maten troligtvis att påverkas. Att äta all typ av kött och fisk hela tiden kan komma att bytas ut i syfte att minska utsläppen. Att svenskar äter fisk som har fiskats och skickats från tusentals mil kan därför minska. Att istället satsa på lokalproducerat mat kan med stor sannolikhet fortsätta att tillämpas, varav det kan göra att fler äter traditionell mat också eller tillagar mat från andra kulturer med inhemska ingredienser.

Använd det här kontaktformuläret för att fråga oss något du behöver.

Allt om drycker och mat i världen!Allt om drycker och mat i världen!