Ordna en kräftskiva

Kräftskivor är för många sensommarens höjdpunkt. De brukar normalt arrangeras i augusti eller tidig september medan det fortfarande är tillräckligt varmt för att kunna sitta ute. Tidigare var detta starkt knutet till den så kallade kräftpremiären, men även om lagarna kring kräftfiske ändrats är det fortfarande dessa månader som brukar gälla. Om du vill arrangera en kräftskiva gäller det att tänka på att många redan har sådana tillställningar att gå på, och att man ofta har en tradition av vem man besöker. Se därför till att sondera terrängen och bjuda in tidigt.

Vad behöver man?

Du som arrangör behöver se till att inreda din uteplats med lämpliga festattiraljer. Hos Partykungen hittar du det mesta till din kräftskiva inklusive girlanger, partyhattar och bordsdekorationer. Du behöver givetvis också tillräckligt med sittplatser till samtliga gäster. Förbered gärna ett häfte med lämpliga snapsvisor.

Utöver själva kräftorna är det också kutym att förbereda ett antal smårätter vid sidan av. Västerbottenpaj, goda knäckebröd och baguetter med smör och västerbottensost, några snittar och en god sallad brukar räcka. Om det är någon som inte äter kräftor men ändå kommer bör du se till att det finns något till den också.

Dryck

De klassiska dryckerna till kräftor är ljus öl, en lager eller en pilsner, samt snaps. Köp gärna flera varianter av snaps där du minst bör ha en akvavit, en fläder och en bäsk. Se också till att ha flera olika alkoholfria alternativ för medföljande barn och de som av någon annan anledning inte dricker alkohol.