Att använda sig av olika kryddor och örter för att ge smak till vår mat kan se olika ut beroende på var i världen vi befinner oss och personligt tycke. I det här inlägget har vi valt att lägga vårt fokus på några populära smaksättningar som du får lära dig mer om.

Salt

En viktig del i mångas matlagning är saltet. Salt är en av de äldsta kryddorna och används över hela världen för att ge vår mat mer sälta. Det finns flera olika variationer på salt, till exempel bordssalt, joderat salt, grovsalt och havssalt. Salt är en av grundsmakerna.

Peppar

Peppar är en krydda som kommer från pepparplantan och har använts sedan långt tillbaka i tiden, både i matlagning och för att bota sjukdomar. Det finns tre olika variationer på peppar: svartpeppar, vitpeppar och den mindre vanligt förekommande grönpeppar och rödpeppar. Peppar används för att ge mat mer hetta.

Saffran

Nu när vi gett exempel på smaksättningar som ger sälta och hetta är det hög tid att vi ger dig ett exempel på en krydda som är mer söt. Saffran är något vi i Sverige använder främst till bakning vid jul men runt om i världen kan saffran även användas till matlagning. Till exempel i den spanska paellan då man använder saffran för att ge maträtten sin gula färg. Saffran kommer från en krokusblomma och är rätt dyrbar. Det kan vara värt att sälja saffran om ni som skolklass eller lag behöver extra pengar till kassan.

Ingefära

Ett annat exempel på en ört som både används i matlagning och för att bota sjukdomar är ingefära. När det är vinter är det vanligt att man gör en dryck på ingefära eftersom det sägs stärka immunförsvaret. Men i övrigt är ingefära en ört som kan användas i matlagning. Ingefära är en växt som smakar kryddigt och starkt och är ofta en smaksättare i starkare maträtter.

Chili

Chili är ett annat exempel på en krydda som används för att ge hetta till maten. Chili är en sorts peppar som växer till frukter. Dessa frukter kan sedan användas i matlagning. Det är vanligt att man odlar sin egen chili och numera finns det tävlingar om vem som kan äta den starkaste chilin. Den starkaste chilin man hittills har odlat fram är Carolina reaper-chilin som mätte upp till 2 200 000 på Scoville-skalan.