Mater och drycker från hela världen

Mater och drycker finns det gott om i världen. Nästan överallt kan man hitta mängder av god mat och drycker – men hur ser det ut mer konkret i världen?

Matens olika innebörd i värld

De flesta vet att mat i Sverige inte ser ut som mat i Thailand. Samma sak gäller för väldigt många olika länder. Vissa regioner i världen kan ha mat som påminner om varandra, medan det från kontinent till kontinent kan se olika ut.

Ett exempel på där mat kan se lika ut är Norden. Även om maträtterna i sig inte är direkt identiska finns det ofta många ingredienser och liknelse, till exempel det flitiga användandet av potatis och fett genom tiderna. Men Europa som kontinent är dock väldigt annorlunda.

Förutom sina grannländer kan till exempel svensk mat i bästa fall liknas den tyska. Det finns gott om potatis, korvar och kött. Men ju längre söder ut man kommer på kontinenten, ju mer olik blir matkulturen. Det spanska köket och det svenska köket är till exempel nästan inte jämförbara. Det beror i synnerhet på att maträtterna är olika. Även om samma ingredienser används till viss del tillagas de på helt olika sätt.

Helt annorlunda från Europa

Den kontinent som troligtvis påminner mest om det europeiska köket generellt är den nordamerikanska – och då framför allt köket från USA. Det beror på att väldigt många europeiska invandrare har bosatt sig i landet och därmed bidraget till influenser för mat.

I USA äter man dock mycket latinamerikanskt och det går att se tydligt. Tar man sig lite söderut i Nordamerika går det att ta del av den mexikanska maten. En av de klart vanligaste maträtterna från Mexiko är tacos, något som dock äts i hela världen i olika former. Att äta fläskkött, bönor, tortilla-bröd i olika former är väldigt vanligt i Mexiko men även i andra länder i Latinamerika. Fortsätter man längre ner, hela vägen till Uruguay och Argentina i Sydamerika, blir köttet viktigare.

Om man kollar på andra kontinenter finns det också ett gott utbud av fantastisk mat. Asien och de olika asiatiska köken har snabbt blivit populära i bland annat västvärlden. De flesta länderna erbjuder japansk och kinesisk mat nästan överallt. Även mat från Mellanöstern samt Thailand står på menyerna på väldigt många ställen.

Men ju mer västvärlden har provat på den utländska maten, ju mer vill man prova på. Det gör att andra länder får mer inflytande när det kommer till matkultur. Vietnam har redan varit på gång och fortsätter att vara det. Men förutom det har inte minst det indiska och malaysiska köket fått sig några rejäla uppsving under det senaste decenniet, vilket troligtvis kommer att fortsätta även i framtiden.