Svenska och utländska kök

I Sverige äter man på ett speciellt sätt, i andra länder på sina sätt. På vilket sätt skiljer sig de olika sätten att laga mat i världen?

Kryddor och basprodukter spelar roll

Något som direkt skiljer sig åt i många fall är vilka basprodukter som används. Vad för fisk lagar man? Föredrar man något speciellt kött och är det pasta, potatis eller ris som är grunden till matlagningen? Allt det här har stor inverkan på hur maten till slut kommer att smaka.

I vissa delar har potatisen stuckit ut rejält, i andra riset och ibland är det en mix av det mesta. I norra Europa var och är potatisen ett viktigt element för matlagningen, inte minst den traditionella. I södra Europa var pastan viktigt. I Sydamerika sker det också en blandning i många länder. Bolivia har till exempel flera tusen olika sorters potatis, medan man i Argentina äter två. Samtidigt är ris vanligare att se än potatis eller pasta i Asien.

Kryddor är också något som är väldigt viktigt för matlagning. Faktum är att kryddor genom historien länge har haft en stor betydelse för världen. Bland annat berodde det på att man tidigare handlade med kryddor, eller handlade med annat för att köpa just kryddor. I Europa var utbudet av det svagt, vilket var anledningen till att många europeiska upptäckare – inte minst Columbus – gav sig ut på sina resor.

Tillagningen spelar roll

Att det spelar roll vilka kryddor man använder är uppenbart. Att till exempel bara laga med salt och peppar, eller blanda in chili, spiskummin eller många andra alternativ ger en helt ny smak till maten. Men tillagningen är minst lika viktig. Det finns gott om olika sätt att laga mat på, vilket redan är känt. Men formen att tillaga den på har så stor betydelse att den direkt gör skillnad på mat och mat.

I flera länder används som tidigare nämnt samma ingredienser, men trots det kan maträtterna i slutändan smaka helt annorlunda. Det beror då mycket på kryddningen men också tillagningen. Används smör eller olja? Friterar man eller steker man? Och kokar man sin potatis eller hur tillagas den egentligen? Det finns många sätt att tillaga maten på över hela världen, vilket gör att unika rätter finns i de flesta länderna.