Klassiska pastarätter och tillhörande dryck

Att pasta ursprungligen kommer från Italien är väl känt. Samtidigt är pasta något som har kommit att utgöra en del av vårt vardagskök även här uppe i de norra delarna av Europa. Man kan med fog påstå att pastan idag utgör en del av den svenska matkulturen. De flesta av oss äter pasta minst en eller ett par dagar i veckan och det var även något som återkommande serverades vid matbordet i föräldrahemmet när vi växte upp.

Att pasta blivit en succé är inte anmärkningsvärt. Det är välsmakande mat som är relativt enkel att tillaga. Rätt tillagad och med rätt storlek på portionerna är det även bra och hälsosam mat. En förutsättning för att lyckas med pasta är emellertid att man använder sig av bra råvaror och av rätt pastaprodukter. Det ska vara genuin italiensk pasta, solmogna grönsaker och färska kryddor, då är det möjligt att få den där genuina italienska smaken.

Pasta bolognese

Vem har väl inte vuxit upp med pasta bolognese, det vill säga pasta med köttfärssås som en av standardrätterna vid matbordet? Pasta bolognese är den perfekta maträtten för barnfamiljen. Den är lätt att tillaga, är inte särskilt dyr, är mättande och älskas av alla – såväl ung som gammal. Dessutom går den att variera och anpassa till vad som finns i kylskåpet och varje familj har sin egen version av Pasta bolognese, vilken i de flesta fall inte har särskilt mycket gemensamt med det italienska originalet.

Pasta carbonara

En annan favorit är Pasta carbonara som även den går hem i de flesta läger. Pasta carbonara har sina lokala varianter och det är få personer utanför Italien som använder sig av Pancetta eller Pecorino när de gör sin Pasta carbonara. Den svenska varianten består ofta av spagetti, ägg, bacon, riven ost, svartpeppar, en skvätt grädde och självfallet en eller ett par klyftor riven vitlök. Denna version skiljer sig ganska markant från det italienska originalet men det har mindre betydelse om smaken är god.

Pasta pesto

En annan pastaversion god maträtt som har blivit allt mer populär är Pasta pesto vilken finns i ett antal olika varianter. Den gröna peston består i grunden av italiensk pasta med en pastasås gjord på i huvudsak Parmesan, pinjenötter, olivolja, basilika och vitlök. Har man möjlighet att köpa råvarorna och själv göra såsen är det alltid att föredra. Emellertid finns det färdigblandad pesto som håller mycket hög klass och som duger mycket väl när tiden för att laga sin egen pesto inte räcker till.

Drycker för pasta

Rött italienskt vin är självfallet alltid ett bra val till de flesta pastarätter. Även ett vitt vin kan fungera väl, framförallt om du ska servera pasta tillsammans med några av havets frukter som till exempel musslor, havskräftor eller räkor. Är det mitt i veckan och kanske även mitt på dagen är det kanske mindre lämpligt med vin till maten. Det klassiska valet när det inte finns vin är faktiskt vatten och det fungerar alldeles utmärkt till alla pastarätter. Det är dessutom ett oerhört mycket bättre val jämfört med sötade drycker som till exempel Coca Cola, Fanta eller liknande. Sådana drycker gör sig aldrig bra tillsammans med pasta.