Ta hand om din munhälsa

Att ta hand om sin munhälsa är en förutsättning för att du ska kunna få ut så mycket som möjligt av den mat och dryck du tycker bäst om. Det vore ju en mardröm om man inte längre kan äta sin favoritmat på grund av att ens tänder inte längre klarar av det. Att ha en god munhälsa är en förutsättning för att du ska kunna njuta av mat och dryck. Därför kändes det passande att vi i det här inlägget ger dig några tips och råd kring hur du bäst tar hand om dina tänder.

Tandimplantat

Vi börjar med det värsta tänkbara scenariot där en tand, eller några av dina tänder inte längre går att göra något åt och man behöver ersätta tanden med ett implantat. Det låter läskigt men det är nödvändigt för att du ska kunna använda dina tänder som vanligt och fortsätta äta mat och dryck som du gjort förut. Om du behöver ett tandimplantat kan du vända dig till din tandläkare. Bor du i Stockholm med omnejd söker du efter tandimplantat i Stockholm för att snabbt få ett sökresultat som visar att det finns många bra tandläkare som kan hjälpa dig med detta.

Borsta tänderna

Att borsta tänderna varje morgon och kväll är viktigt för att du ska hålla dina tänder rena. Om tänderna inte görs rena finns risken att karies byggs upp i munnen vilket i sin tur leder till hål i tänderna och då behöver du besöka din tandläkare. Att borsta tänderna minst två gånger om dagen är en förutsättning för att du ska ha en god munhälsa. Dessutom hjälper tandkrämen mot ilningar i tänderna. Att ha ilningar i tänderna kan upplevas som obehagligt när du till exempel dricker något som är kallt till den varma maten. Om du kan känna igen dig i det finns det tandkräm du kan köpa som motverkar ilningar i tänderna.

Tandtråd

Att använda tandtråd i samband med att du borstar dina tänder är en mycket viktig del för att ditt tandkött ska hålla sig friskt och det hjälper till att få bort matrester mellan tänderna. Om du inte får bort matrester som ligger mellan tänderna finns risken att karies byggs upp vilket i sin tur kan leda till hål. På de flesta restaurangerna brukar det finnas tandpetare. Dessa är bra att använda direkt efter att du avslutat din måltid ifall du känner att du har något som ligger mellan tänderna. Använd gärna en tandpetare på en gång när du känner att det ligger något mellan tänderna istället för att vänta till kvällen och tandborstningen eftersom matrester bygger upp bakterier ju längre de får ligga där. Då är det mycket bättre att få bort det med en gång.

Munskölj

En annan sak du kan använda dig utav för att främja din munhälsa är munskölj. Det finns många olika munskölj av välja bland. Till exempel de med extra mycket fluor som hjälper till att förebygga karies. Munskölj används i samband med tandborstning eller mellan måltiderna.