Ät nyttigt på restauranger

De flesta städer har idag flera olika restauranger, vilket kan göra det svårt att bestämma sig för vilken man ska besöka. Det finns flera saker att tänka på för att välja rätt. Alla som vill äta mer nyttigt kan känna att ett restaurangbesök kommer tvinga dig att äta något onyttigt. Men så behöver det inte vara.

Du kan äta nästan lika nyttigt på restauranger som du kan göra hemma. Så länge du tänker efter lite innan du beställer din mat. I vissa fall kan du behöva göra en specialbeställning, alltså beställa någonting som egentligen inte står i menyn. Detta är möjligt på ett flertal restauranger, men känner du dig osäker kan du fråga personalen först.

Är restaurangen ren?

En sak som rekommenderas oavsett om du vill äta nyttigt eller inte är att ta reda på lite information om restaurangen. Det är viktigt att den följer alla regler och krav som finns. Det allra viktigaste är att det är rent, både i matsalsdelen och i köket. De flesta väljer att städa restaurangen själva, men det finns även de som anlitar företag, som https://qleano.se/, till att städa. Detta är ett stort plus när du väljer restaurang. Om restaurangen är ren kan du i de flesta fallen känna dig säker på att de även lagar mat med de bästa råvarorna.

Vilken mat serveras?

Olika restauranger serverar olika typer av mat, vilket innebär att det är bra om du känner till maträtterna som serveras innan besöket. På så sätt behöver du inte känna dig stressad över vad du ska beställa när du väl är där. Det kommer göra det lättare att välja nyttig mat istället för krämiga pastarätter eller den friterade kycklingen. Tänk även på att välja rätt dryck till maten.

Fokusera på proteinet

Vad som anses vara rätt mat varierar mellan olika personer. Dock finns det några grundregler för vad du bör tänka på. Det bästa är att du fokuserar på rätter där proteinet ligger i fokus, som biff, kalkon eller kyckling. Du bör även undvika maträtter där fett eller kolhydrater är i fokus, som pommes frites eller lasagne. Fråga om du kan byta ut potatisen mot en sallad istället.

Undvik rätter med dessa ord:

  • Krämig
  • Gräddig
  • Friterad
  • Sticky
  • Stuvad

Välj maträtter med dessa ord istället:

  • Ugnsbakad
  • Rostad
  • Pocherad
  • Ångad
  • Wokad

Gå inte dit jättehungrig

Ett sista tips på vad du bör tänka på är att inte besöka restauranger när du är jättehungrig. Sockersuget sätter nämligen in, vilket gör att chansen att du beställer något onyttigt är större. Ät en frukt eller något innan för att förhindra detta.