När julen börjar att närma sig är det hög tid för dig att börja planera inför julens festligheter. I den här delen har vi valt att fokusera på julens tilltugg. Ett tilltugg är ett sorts snacks eller en munsbit som mättar magen mellan måltiderna. De passar till exempel bra att servera på glöggminglet.

Bröd

Att använda sig av olika sorters bröd är alltid ett säkert kort när du på ett smidigt sätt ska fixa tilltugg. Även brödet är något som går att anpassa för julens smaker, det finns till exempel gott julknäcke du kan använda för att göra enkla munsbitar, vörtbröd du kan göra enkla snittar av och tunnbröd du kan göra trevliga wraps av. Det dessa tilltugg har gemensamt är att de vanligtvis består av någon sorts röra eller pålägg. På internet finns det många bra recept på tilltugg du kan göra av olika sorters bröd och servera till julens bjudningar.

Pepparkakor

Pepparkakor är väldigt goda att äta som de är. Men eftersom vi i det här inlägget berättar om olika tilltugg kan du använda pepparkakor för att skapa en trevlig munsbit. Det enda du behöver då är ostar, till exempel ädelost du sätter på kakan. Det är också vanligt att man har färska fikon på pepparkakor och serverar dem som tilltugg.

Biscotti

Ett annat exempel på ett enkelt tilltugg som tillhör julen är biscotti. En biscotti är en italiensk motsvarighet till skorpa och har ofta mandel i sig. En biscotti går att krydda med saffran för att göra den extra julig.

Nötter

Något annat som är typiskt för julen och funkar bra som enkelt tilltugg är nötter av olika slag. Till exempel mandlar, brända mandlar, hasselnötter, valnötter och cashewnötter. Förutom att nötter går bra att äta som de är, är de också en vanlig komponent i glögg och bakverk.

Snacks

Sedan kan du också välja att bjuda på olika sorters snacks. Till exempel chips, popcorn och ostkrokar. Denna typ av snacks är särskilt bra om det kommer att finnas barn på plats eftersom de sällan uppskattar röror och ostar lika mycket som de vuxna gör. Om du vill att det ska finnas något för alla på din tillställning ska du se till att köpa hem flera sorters snacks.

Godsaker

Sist men inte minst kan det vara roligt att bjuda på tilltugg som går i det sötare laget. Det finns massor av olika sorters bakelser du kan baka och bjuda dina gäster på. Några exempel på det är cupcakes som är inspirerade av julen, till exempel med en grön glasyr med strössel så de ser ut som granar, rocky road, knäck, pepparkakor och andra goda bakelser. Du kan också ha en skål med godis framme. Till exempel kolor, polkagrisar, ischoklad och andra typer av godis som passar de flesta smaker.