Kaffe – det svarta guldet

Kaffe har druckits i Sverige sedan 1600-talet. Initialt såldes det på apoteket, men det fick snabbt ställning som en typisk njutningsvara. Först bland adeln och välbeställda borgare, men vanan spreds snabbt nedåt i samhällsklasserna. Det har lett fram till att svenskarna idag är det folk som dricker näst mest kaffe i världen. Endast finländarna slår oss på fingrarna och dricker mer.

Den som har läst Niklas Natt och Dags romansvit om de sista åren på 1700-talet kan ha stött på något som kallades för överflödsförordningen. En lag som reglerar eller förbjuder vissa saker som kunde ses som lyx. 1794 infördes en sådan i Sverige där kaffetillgången reglerades kraftigt. Eftersom vi är ett kaffedrickande folk växte sig dock protesterna mot det så starka att det dåvarande styret till sist ansåg sig tvunget att avgå på grund av impopularitet.

Kaffets för- och nackdelar

Den som dricker mycket kaffe är säkert medveten om att det är en centralstimulerande substans. Den fungerar uppiggande och det är många av oss som inte fungerar överhuvudtaget utan ett par koppar om dagen. Det många däremot inte vet är att kaffe också kan hjälpa dig somna. Den uppiggande effekten kommer nämligen inte förrän efter ungefär 30 minuter. Innan dess är det istället lugnare. Så en kopp kaffe direkt innan tandborstning kan faktiskt leda till bättre nattsömn.

Det finns också en hel del nackdelar med kaffe. Det är till exempel blodtryckshöjande och kan ha effekt på din mun- och tandhälsa med bland annat missfärgade tänder som följd. Om du fått dina tänder fläckade av kaffet kan du beställa hem tandblekningskit på Bästtandblekning.se, som du sedan kan använda själv i hemmet. Det är bra mycket smidigare än att gå till tandläkaren och dessutom billigare.

Olika typer av kaffe

Det finns många olika typer av kaffe. Det traditionella kaffet, kokkaffet, som tillreddes direkt i en panna och lämnade mycket sump har nästan försvunnit. Det vanligaste kaffet idag är istället bryggkaffet som tillreds i en elektrisk kaffebryggare. Det är ett smidigt sätt att tillreda kaffe på, men det ger inte den maximala smaken eller känslan. Det kan därför rekommenderas att komplettera din kaffebryggare med en egen kaffekvarn och en annan typ av bryggmetod. När du maler dina egna bönor blir kaffet färskare och mer intensivt i smaken. Kombinerat med en espressobryggare eller en pressobryggare kan du ta ditt helgkaffe till helt nya nivåer.

Det mesta kaffe vi dricker kommer från Colombia. Men för den som vill testa något nytt kan det vara kul att gå utanför ramarna och köpa kaffe från en annan region. Vi är väldigt förtjusta i asiatiskt kaffe, särskilt det vietnamesiska. om du ramlar över sådant kaffe är det definitivt värt att prova, om inte annat för att vidga dina kulinariska vyer.