Idag är pizzan en av världens mest uppskattade maträtter. Sedan pizzan började att komma till Sverige har den blivit en allt vanligare del av vår matkultur och det kryllar av pizzerior runt om i hela Sverige. Oavsett hur stor eller liten ort det gäller är det sällan särskilt långt till närmsta pizzeria. Det finns en pizzeria i Halmstad såväl som i Pajala. Det finns både etablerade pizzeriakedjor och fristående pizzerior som konkurrerar med varandra. Som du säkert har förstått vid det här laget har vi i det här inlägget valt att lägga vårt fokus på pizzan.

Vad är en pizza?

En pizza är en sorts maträtt som består av en deg som bakas ut till en platt, oftast rund form. På degen har man olika sorters pålägg. På nästan varenda pizza finns det tomatsås och ost, men utöver det kan toppingen variera en hel del och kan bestå av både grönsaker och olika typer av kött. Pizzor kan ha olika namn beroende på vilka pålägg de har. Några av de mest populära pizzasorterna är vesuvio, Margarita, Hawaii, kebabpizza, capricciosa och calzone.

Pizzans ursprung

Som vi alla vet så har pizzan sitt ursprung i Italien. Men faktum är att man sedan långt tillbaka i tiden har tillverkat bröd med olika typer av fyllningar och därför är det svårt att veta exakt när och hur pizzan uppkom. Men man tror att pizzan så som vi känner den idag uppfanns i den italienska staden Neapel någon gång på 1500-talet. Första gången som pizzan beskrivs i skrift var år 1843 av Alexandre Dumas som i text beskrev olika typer av pizzor och deras fyllningar. Trots att pizzan sedan långt tillbaka i tiden var en del av det napolitanska köket så dröjde det ända in i mitten av 1900-talet innan pizzan spred sig vidare till resten av Italien och så småningom till resten av världen.

Pizzan i Sverige

Efter att pizzan etablerat sig ordentligt i den italienska matkulturen och började att sprida sig ut till resten av Europa och världen blev det även dags för Sverige att ta del av pizzan som idag är en självklar del av vår matkultur. Första gången som pizza var en del av menyn på en restaurang i Sverige var år 1947. Men det skulle dröja fram till år 1968 innan Sveriges allra första renodlade pizzeria skulle slå upp sina dörrar. Detta skedde i Stockholm och Sveriges första pizzeria hette Östergöks Pizzeria och snart etablerades fler pizzerior, främst i de större städerna. Något som är unikt för Sverige och vår pizzakultur är att vi har en särskild sallad till pizzan som vi kallar för pizzasallad, att vi gärna äter pizza tillsammans med bearnaisesås samt att vi har en alldeles egen pizzasort som inte går att köpa någon annanstans i världen, vilket är kebabpizzan. Ordet pizza finns i det svenska språket sedan år 1960 men det skulle dröja ett tag innan vi förstod att det uttalas ”pitsa” och inte ”pissa”.