Varför äter man olika typer av mat?

Vad beror det egentligen på att man i olika länder äter olika typer av mat? Finns det några tydliga förklaringar till det?

Råvaror och kryddor spelar stor roll

En av de största anledningarna till att olika typer av mat äts i olika länder beror på kultur och råvaror. Den typ av råvaror som finns i Sverige finns inte i Japan eller Guatemala. I Sverige har det sällan rått brist på potatis eller fläskkött vilket lett till att de ingredienserna snabbt blivit vanliga element i det svenska köket.

I Japan var fiske länge en viktig del av samhället. Både för att försörja sig och ge mat till familjerna, vilket gjort att fiskrätter snabbt blev en del av vardagen för japanerna. För folk i Guatemala är till exempel majs och potatis vanliga inslag. Mycket beror på vad de odlar, vilket är bland annat det, då jordbruksnäringen fortfarande är stort i den typen av länder. Just fas för industrialiseringen påverkar hur de moderna köken i varje land utformas.

Kryddor är också något som är väldigt viktigt för hur maten smakar och utformas. I Sverige är de traditionella kryddorna inte samma som i bland annat Mexiko. Just mexikanerna är väldigt ”duktiga” när det kommer till kryddor. Många av de kryddorna som används till bland annat tacos r till exempel mer populära i Sverige nu för tiden. Tar man sig österut, till Asien, har många av deras länder annan kryddning. Framför allt starkare kryddor än i till exempel Norden.