Mat och dryck från jord till bord

Nej, kött kommer inte från frysdisken på ICA och bröd bakar inte sig självt. Alla ingredienser som vi använder i till exempel bröd och allt kött och fisk kommer från naturen respektive från djur, det vet väl vilken person som helst. Sveriges bönder har länge haft det tufft på grund av alla leveranser av mat utifrån, men allt fler handlar numera ekologiskt och närodlat. Är du själv bonde vet du vilket jobb det innebär att odla och framställa, utfordra och ta hand om alla djur. Och för det behöver du rätt inställning och rätt redskap – såsom en jordborr, traktorer och betesputs med mera.

Rätt redskap ger rätt produkter som ger rätt mat

Har du rätt produkter för lantbruk så kan du också framställa bättre råvaror. Och inte nog med det, dina djur trivs också bättre på gården när de får gå fritt och beta under säkerhet och trygga förhållanden. En trygg omständighet är att dina djur ska ha fri tillgång till betesmarker utan att du behöver oroa dig för att de smiter eller gör sig illa. För detta måste du sätta upp staket på rätt sätt och det gör du med en jordborr för stolpar och gjutplintar så dina djur kan ströva fritt i hagarna. Du behöver även boskapsskydd så att dina djur trivs även när det regnar eller är soligt ute.

Om dina djur mår bra producerar de också bättre kött, mjölk eller vad det nu kan vara. Det vinner alla på i slutändan; djuren, du som bonde och konsumenterna som köper dina livsmedel. Investera i jordborr och andra redskap från Kellfri.

Den globala matkrisen

Eftersom alla långväga transporter hit och dit med mat från fjärran länder har bidragit till den klimatkris vi idag har så vädjar alla om att försöka producera på hemmaplan istället. Men det är lättare sagt än gjort då priserna på gödsel och mycket annat har skjutit i höjden. Istället har vi fått en matkris i Europa och även i Sverige och Skåne. Det har lett till att många bönder inte kan producera egen mat. Det är viktigt att vi håller landsbygden levande för att få vår mat och dryck till bordet.