Få matbudgeten att räcka varje månad

Har du svårt att få matbudgeten att räcka varje månad? Då är du långt ifrån ensam. Den med mycket god ekonomi kanske inte påverkats av de stigande matpriserna i samma omfattning, men har du en liten budget till att börja med blir den nu ännu snävare.

I takt med att allt blir dyrare (och lönerna förblir) har fler och fler svårt att klara av kostnaderna för mat och dryck varje månad. En vanlig limpa kostar närmare 40 kronor, när de tidigare kostar runt 20 kronor. Kött har stigit mycket kraftigt i pris och så har även ost, smör och andra mejerivaror. Även chips och snacks är betydligt dyrare än vad de var förut. För att du ska kunna ha mat på bordet varje dag gäller det att hålla riktigt hårt i pengarna – men du kan också dra nytta av de här smarta knepen!

4 tips för att få pengarna att räcka

Alla kan dra in på något i sin vardag och på så sätt få mer pengar över till annat. Det kan t.ex. handla om att samla lån trots många förfrågningar och på så sätt minska månadskostnaderna i form av avgifter och räntor. Du kan också samla lån trots många förfrågningar och på så sätt kunna bygga upp en mycket större matbudget som gör att pengarna räcker gott och väl varje månad. Bara genom att ta bort ett lån kan du minska månadskostnaderna med flera hundralappar, vilket kan gå direkt till din matkassa.

Har du inga lån att samla? Bra! Då har du troligtvis en ganska ordnad ekonomi överlag. Vi har dock andra tips till dig som ändå inte får slantarna att räcka.

1. Planera din budget

Planera din budget ordentligt. Med det sagt menar vi att du ska lägga undan en exakt summa pengar varje månad. Nalla inte från budgeten och se till att den är så rimlig som möjligt. Sätter du en budget som är alldeles för låg kommer du bli stressad om du inte kan hålla den. Sätter du en som är för hög riskerar du att göra av med mer pengar i onödan.

2. Handla på kampanj

Att storhandla är för många inte ett alternativ längre. För att få tag på de bästa erbjudandena och rabatterna ska du istället satsa på att handla på kampanj. Se vilka erbjudanden som finns i livsmedelsbutiken nära dig och välj lågprismärken framför dyrare alternativ. Många budgetkedjor är också att föredra i dessa tider istället för dyra matbutiker med t.ex. hemleverans.

3. Rotfrukter är nyckeln

Ordet rotfrukter kanske inte låter så himla gott eller speciellt kul, men de är billiga och mättar riktigt bra. Rotfrukter kan bland annat vara palsternacka, morötter, kålrot och potatis. Med dessa livsmedel kan du göra allt från soppor till potatisbullar, raggmunk, morotssoppa och mycket mer. Satsa på det som är billigt!

4. Skippa köttet

Du behöver inte skippa köttet helt och hållet, men genom att minska köttintaget kan du också få mer pengar över till annan mat. Satsa på kött två gånger i veckan istället för att äta det till varje måltid så sparar du in stora pengar!

Dryck och mat