Vanliga drycker i Norden

I världen dricker man väldigt många olika typer av drycker. Men finns det någon form av dryck som sticker ut i Sverige?

Starkt och starkare

Det går såklart att påstå att någon av de starkare alkoholhaltiga dryckerna är populära i Norden. Ur ett internationellt perspektiv dricker svenskar, danskar, norrmän och finnar i synnerhet relativt mycket. I Sverige och Finland är till exempel vodka en dryck som många förtär. Även rent, vilket i flera andra länder skulle ses som ren galenskap.

Annars är kaffe en dryck som förtärts i extremt stor proportion i Norden. Finnar och svenskar är till exempel de befolkningarna i världen som dricker mest kaffe i hela världen. Det finns dock flera anledningar till det. Bland annat är den svenska och kaffekulturen annorlunda där än till exempel i Italien. Italienarna dricker kaffe mycket för att det är gott, gärna i små koppar. I Sverige dricker man oftare i stora koppar, svart, och ibland bara för att det är kallt eller för att vakna till.

Morgondrickor är något som kan variera. Mjölk kan man till exempel dricka i Sverige, men inte ute i världen på samma sätt. Däremot har Norden och resten av världen gemensamt att apelsinjuice är en populära dryck.